Šperos.lt > Biologija > Fiziologija
Fiziologija

(328 darbai)

Medžiagų apykaita (2)PowerPoint pristatymas. Medžiagų apykaitos reakcijos ir energijos virsmai. ATP (adenozintrifosfatas) – ląstelių energijos šaltinis. ATP funkcijos. ATP sandara. Medžiagų apykaitos grandinės reakcijos ir fermentai. Fermento substrato kompleksai. Temperatūra ir pH. Skaityti daugiau
Medžiagų apykaitos produktų šalinimas organizmuosePowerPoint pristatymas. Medžiagų apykaitos produktų šalinimas organizmuose. Įvadas. Augalai. Gyvūnai. Vienaląsčiai. Ameba. Euglena. Klumpelė. Daugialąsčiai. Bestuburiai gyvūnai. Plokščiose kirmėlėse. Žieduotose kirmėlėse. Upinis vėžys. Stuburiniai gyvūnai. Plaučiai. Žiaunos. Kepenys. Storoji žarna. Oda. Šlapimo sistema. Inkstai. Šlapimo pūslė. Šlapimtakiai. Šlaplė. Kai kurie faktai. Skaityti daugiau
Medžiagų eliminacija iš organizmoMedžiagų pašalinimas iš virškinamojo trakto. Tuštinimosi sutrikimai. Medžiagų eliminacija per inkstus. Inkstų sutrikimai. Odos funkcija. Prakaitavimas. Kūno priežiūra. Burnos priežiūra ir reikšmė. Nosies ir ausies sekrecijos. Lytinių organų reikšmė ir priežiūra. Akies sekrecija, reikšmė ir priežiūra. Išvados. Skaityti daugiau
Medžiagų transportas gyvūnų ląstelėse. Širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinė organizacija. Širdies mechaninė veikla. Širdies veiklos reguliacija. Širdies darbas ir energijos poreikis. Arterinis pulsas ir sunkio jėgos įtaka kraujo spaudimui"Medžiagų transportas gyvūnų ląstelėse. Širdies ir kraujagyslių sistemos funkcinė organizacija. Širdies mechaninė veikla. Širdies veiklos reguliacija. Širdies darbas ir energijos poreikis. Arterinis pulsas ir sunkio jėgos įtaka kraujo spaudimui. Mechanizmai, reguliuojantys kraujo tekėjimą venomis." Įvadas. Darbo tikslai ir uždaviniai. Medžiagų transporto gyvūnų ląstelėse vykdytojai. Širdies ir kraujagyslių sistemos organizacija. Širdies mechaninės veiklos apibūdinimas. Širdies darbas ir energijos poreikis. Širdies veiklos reguliacija. Arterinis pulso sukėlėjai ir jo plitimo greitis. Sunkio jėgos įtakos kraujo spaudimui aprašymas. Mechanizmai, reguliuojantys kraujo tekėjimą venomis. Išvados. Skaityti daugiau
Mineralinės medžiagos (3)PowerPoint pristatymas. Mineralai. Mikroelementai. Kalis. Geležis. Fosforas. Manganas. Kalcis. Fluoras. Natris. Varis. Magnis. Jodas. Cinkas. Selenas. Kobaltas. Chromas. Skaityti daugiau
Mineralinės medžiagos (7)PowerPoint pristatymas. Kas tai – mineralinės medžiagos? Kokios mineralinės medžiagos yra svarbiausios žmogaus organizmui? Kaip skirstomos mineralinės medžiagos? Kam reikalingos mineralinės medžiagos, kokios jų funkcijos? Kur galime rasti mineralinių medžiagų? Koks jų poveikis organizmui? Kokios mineralinių medžiagų pertekliaus ir trūkumo pasekmės? Mineralinės medžiagos. Mineralinių medžiagų svarba. Kalcis. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Kalcio stoka. Perteklius. Patarimas. Fosforas. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Fosforo stoka. Perteklius. Svarbu. Magnis. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Magnio stoka. Perteklius. Geležis. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Geležies stoka. Perteklius. Svarbu. Jodas. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Jodo stoka. Perteklius. Svarbu. Patarimas. Cinkas. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Cinko stoka. Perteklius. Kalis. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Kalio stoka. Perteklius. Natris. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Natrio stoka. Perteklius. Siera. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Manganas. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Mangano stoka. Perteklius. Fluoras. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Fluoro stoka. Perteklius. Varis. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Poreikis. Vario stoka. Perteklius. Chromas. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Chromo stoka. Selenas. Šaltiniai. Poveikis organizmui. Seleno stoka. Perteklius. Kobaltas. Šaltiniai. Poveikis. Stoka. Molibdenas. Šaltiniai. Poveikis. Stoka. Skaityti daugiau
Mineralinės medžiagos. Jų svarba žmogaus organizmuiĮvadas. Mikroelementai. Selenas. Varis. Manganas. Jodas. Makroelementai. Siera. Chloras. Kalis. Magnis. Geležis. Natris. Fosforas. Išvados. Priedai (2). Skaityti daugiau
Miokardo (širdies) infarktasMiokardo infarktas, kas tai? Miokardo infarktą sukeliantys faktoriai. Kaip liga reiškiasi? Kaip liga nustatoma? Miokardo infarkto gydymas. Pradinis gydymas. Ilgalaikis gydymas. Miokardo infarkto simptomai. Ligos eiga. Komplikacijos. Tyrimai. Patarimai. Profilaktika. Kodėl įvyksta miokardo (širdies) infarktas? Kokios galimos infarkto komplikacijos? Kokie tyrimai atliekami? Kaip elgtis persirgus infarktu? Ar vartoti vaistus ir kokius? Infarktas nuo atsakomybės. Dar šis tas apie širdies sutrikimus. Skaityti daugiau
MitybaSveika mityba. Domėjimosi ja pradžia ir raida. Mokyklinio amžiaus vaikų mitybos ypatumai. Skaityti daugiau
Mityba (3)PowerPoint pristatymas. Šeši svarbiausi maisto komponentai. Sveikas maistas. Maisto piramidė. Vitaminai, be kurių organizmas negalėtų normaliai funkcionuoti. Skaityti daugiau
Mityba (4)Įvadas. Mitybos piramidė. Kaip reikia maitintis? Maisto produktų derinimas. Mitybos režimas. Mityba ir dantys. Išvados. Skaityti daugiau
Mityba (5)Mitybos fiziologijos objektas, trumpa raidos istorija ir uždaviniai. Virškinimas dvylikapirštėje žarnoje. Mineralinių medžiagų, atskirų mineralinių elementų ir vandens reikšmė mityboje. Pramonės įmonių darbininkų mitybos ypatumai. Vegetacinė nervų sistema ir jos funkcijos organizme. Kuo ši sistema skiriasi nuo somatinės nervų sistemos? Maisto virškinimas burnoje ir skrandyje (seilių fiziologinė reikšmė, seilių ir skrandžio sulčių išsiskyrimo mechanizmas). Riebalų reikšmė mityboje. Dirbančiųjų žemės ūkyje ypatumai (maisto medžiagų normos, mitybos režimas). Nervų sistemos struktūra (nervinė ląstelė, jos sandara, įcentriniai ir išcentriniai nervai ). Maisto medžiagų pasisavinimas ir faktoriai, padedantys pasisavinti maistą. Maisto medžiagų pasisavinimas ir faktoriai, padedantys pasisavinti maistą. Virškinimo reikšmė organizmo gyvybiniai veiklai. Virškinimo organų sistema (jos sandara ir motorika). Vidaus sekrecijos liaukos, jų reikšmė reguliuojant organizmo gyvybinės veiklos procesus. Kepenys ir jų reikšmė virškinimui. Vandenyje tirpių vitaminų reikšmė mityboje. Gydomoji mityba sutrikus skrandžiui. Refleksas – pagrindinis nervinės organizmo veiklos mechanizmas. Storojoje žarnoje vykstantys procesai. Atskirų amino rūgščių reikšmė mityboje. Baltymų kokybės nustatymo būdai. Kasos liauka ir jos vaidmuo virškinant. Organizmo energijos sunaudojimas ir pagrindiniai jo nustatymo metodai (tiesioginė ir netiesioginė kalorimetrija). Azoto balansas ir azoto pusiausvyra organizme. Vaikų ir paauglių mitybos ypatumai. Organizmo gyvybinės veiklos procesų reguliavimas (nervinė ir humoralinė reguliacija). Nervų sistemos struktūriniai elementai. Riebalų rezorbcija. Virškinimo trakto motorika, jos ypatumai atskirose virškinimo trakto dalyse, reguliavimo mechanizmas. Pagrindinė apykaita organizme. Faktoriai, turintys įtakos organizmo energijos sunaudojimui. Riebaluose tirpių vitaminų reikšmė mityboje. Maisto produktų ir paruošto maisto vitaminizavimas. Racionalios mitybos moksliniai pagrindai. Virškinimas tuščioje ir klubinėje žarnoje. Ertminis ir pasieninis virškinimas. Angliavandenių vaidmuo mityboje. Skaityti daugiau
Mityba (6)Mitybos reikšmė ir režimas. Organizmo energijos atsargos. Maisto produktų derinamumo principai. Baltymai ir jų reikšmė mityboje. Apskaičiuoti kūno svorio indeksą, kai žmogaus kūno svoris yra 68 kg ir ūgis 172 cm. Virškinimas skrandyje. Pagrindinė energijos apykaita. Riebalų reikšmė mityboje. Mišri ir vegetarinė mityba. Mišri mityba. Vegetarinė mityba. Apskaičiuoti, kiek energijos gausime sudeginę 120 g baltymų. Virškinimas plonose žarnose. Augalinės kilmės maisto produktai ir jų reikšmė mityboje. Angliavandenių reikšmė mityboje. Energijos apykaita dirbant. Apskaičiuoti, kiek energijos gausime sudeginę 80 g angliavandenių. Virškinimas storojoje žarnoje. Maisto medžiagų energetinė vertė. Vitaminai ir jų reikšmė žmonių mityboje. Gyvulinės kilmės produktai ir jų reikšmė mityboje. Apskaičiuoti, kiek energijos gausime sudeginę 100 g riebalų. Maisto medžiagų rezorbcija. Mineralinės medžiagos ir jų reikšmė maisto medžiagų virškinimui. Maisto derinimo principai pagal H. Šeltoną. Kasos ir kepenų reikšmė maisto medžiagų virškinime. Apskaičiuoti, kiek g angliavandenių turi gauti žmogus per parą, kai bendras maisto davinio kaloringumas 2100 kcal. Skaityti daugiau
Mityba ir dantų ėduonisĮvadas. Dantų ėduonis . Mitybos įtaka ėduonies atsiradimui. Fluoro įtaka dantų ligoms. Mityba nėštumo metu. Kūdikio mitybos ypatumai. Vaiko mitybos ypatumai. Praktinis pritaikymas. Išvados. Skaityti daugiau
Mitybos ypatumai esant nutukimuiĮžanga. Nutukimas. Nutukimas. Kas tai? Nutukimo priežastys. Nutukimo simptomai. Ligos eiga. Nutukimo komplikacijos. Nutukimo profilaktika. Kaip maitintis nutukusiems? Nutukimo gydymas. Dietos kenčiantiems antsvorį. GI dieta. Atkinso dieta. Kremliaus dieta. Vitaminų ir baltymų dieta. Dieta pagal kraujo grupę. Montinjako dieta. Maistinių skaidulų dieta. Amerikietiška dieta "Minus vakarienė". Grikių dieta. Dietos - pavojingi žaidimai su sveikata ir psichika. 10 pagrindinių antsvorio metimo klaidų. Skaityti daugiau
Mitybos raciono ir kitų faktorių įtaka žarnyno mikrofloraiMityba, maistas, maisto produktai. Racionali mityba. Žarnyno mikroflora. Pagrindiniai racionalios mitybos dėsniai. Skaityti daugiau
Mitybos režimasPowerPoint pristatymas. Mitybos rėžimas. Testas nustatyti kaip maitinatės. Rezultatai. Testas mitybos tipui nustatyti. Sveika mityba. Psichologiniais tyrimais buvo nustatyta, kad žmonės valgo dėl sekančių priežasčių. Sveikos mitybos principai ir pagrindinės taisyklės. Pagrindiniai sveikos mitybos principai. Sveikos mitybos taisyklės. Mitybos piramidė. Paros maisto davinio sudėtis. Mitybos režimas. Kaip geriausia maitintis. Bendros valgymo normos. Pagrindinių maisto medžiagų reikšmė. Maisto medžiagų energinė vertė. Rekomenduojami energijos poreikiai. Maisto produktai, turintys daug kalorijų. Skaityti daugiau
Mokyklinė higienaMokomosios patalpos ir pamokų higieninė analizė. Pasirinkta mokykla - Vilniaus Žirmūnų gimnazija. Mokyklos režimo ir klasės pamokų tvarkaraščio higieninė analizė. Klasės mokinių sveikatos lapas. Skaityti daugiau
Mokinių mitybos apžvalgaPowerPoint pristatymas. Mokinių lytis. Kiek mokinių valgo pusryčius? Kiek kartų per dieną valgo mokiniai? Ar mokiniai valgo reguliariai? Kiek kartų per dieną mokiniai valgo vaisius? Kiek kartų per dieną mokiniai valgo daržoves? Ar dažnai mokiniai valgo retesnius vaisius, uogas ir daržoves? Kur dažniausiai perka daržoves? Kokią mėsą dažniau valgo mokiniai? Kokius pieno produktus dažniau naudoja mokiniai? Kokią duoną dažniau valgo mokiniai? Kokias košes dažniausiai valgo mokiniai? Kaip dažnai mokiniai valgo košes? Ar mokiniai domisi sveika mityba? Ar derina mokiniai maisto produktus? Ar derina mokiniai maisto produktus? Ar kreipiamas dėmesys į E kodus? Išvados. Pasiūlymai. Skaityti daugiau
Moksleiviai prieš rūkymąĮvadas. Rūkymas. Rūkymo priežastys. Rūkymo sukeliamos ligos. Pasyvus rūkymas. Ekonominė rūkymo žala. Tabakas. Nikotinas. Metame rūkyti. Faktai. Anketų apibendrinimas. Mokinių sukurti posakiai ir ketureiliai apie rūkymo žalą. Skaityti daugiau
......