Šperos.lt > Biologija > Fiziologija
Fiziologija

(328 darbai)

Kvėpavimas (9)Trumpai apie kvėpavimą. Veiksniai, turintys įtaką kvėpavimui. Kvėpavimo įpročių pasikeitimas. Kvėpavimo takų ligos. Skaityti daugiau
Kvėpavimo organų sistemaKvėpavimo organų sistema. Nosis. Nosies ertmė. Gerklos. Gerklė. Bronchinis medis. Plaučiai. Plaučių sandara. Krūtinplėvė. Krūtinės ląstos topografinės linijos. Tarpuplautis. Skaityti daugiau
Kvėpavimo sistema. Plaučių ligosĮvadas. Nosis. Gerklos. Trachėja. Bronchai. Plaučiai. Krūtinplėvė (pleura). Kvėpavimo mechanizmas. Kvėpavimo reguliavimas. Deguonies apykaita organizme. Plaučių ligos. Skaityti daugiau
LaikysenaLaikysenos reikšmė žmogaus gyvenime. Netaisyklingos laikysenos paplitimas. Stuburo bei jį supančių raumenų struktūra ir funkcijos. Vaiko laikysenos formavimasis įvairiuose amžiaus tarpsniuose. Netaisyklingos laikysenos priežastys ir jos įtaka įvairių organų veiklai. Laikysenos sutrikimų diagnozavimo būdai. Netaisyklingos laikysenos korekcija. Koreguojamųjų pratimų, skirtų nugaros bei pilvo raumenų stiprinimui, taisyklingai laikysenai ugdyti. Skaityti daugiau
Laimo ligos borelijosĮvadas. Darbo tikslas: išnagrinėti borelijas, kurios sukelia Laimo ligą. Darbo uždaviniai. Laimo ligos borelijos. Borrelia burgdorferi. Laimo liga. Laimo ligos klinikinės stadijos. Gydymas ir slauga. Išvados. Darbas iliustruotas paveikslėliais. Skaityti daugiau
Ląstelės. Audiniai. Organų sistemosĮvadas. Ląstelės. Audiniai. Epitelinis audinys. Jungiamasis audinys. Raumeninis audinys. Nervinis audinys. Organų sistemos. Atramos ir judėjimo sistema. Virškinimo organai. Kvėpavimo organų sistema. Šlapimo organų sistema. Lytinių organų sistema. Medžiagų apykaita. Limfinė sistema. Nervų sistema. Endokrininė sistema. Oda ir jos dariniai. Jutimo organų sistema. Kraujotakos sistema. Išvada. Skaityti daugiau
Lytėjimo pojūčio bendras apibūdinimas. Lytėjimo fiziologija ir receptoriaiLyta - klausos pakaitalas. Sensomotorinės informacijos perdavimo keliai. Lyta - regos pakaitalas. Rega ir klausa. Savo paties judėjimo vaizdiniai. Skaityti daugiau
Lytinis dauginimasisDauginimasis. Chromosomų skaičiaus sumažėjimas perpus. Chromosomų skaičiaus sumažėjimas perpus. Kaip vyksta mejozė. Mejozės fazės. Gyvenimo ciklai – įvairūs. Eukariotų gyvenimo ciklai. Žmogaus gyvenimo ciklas. Oogenezės ir spermatogenezės metu susidaro lytinės ląstelės. Mitozės ir mejozės palyginimas. Mejozės svarba. Skaityti daugiau
Maistas ir jo medžiagosĮvadas. Maisto reikšmė mūsų organizmui. Sveikas maistas. Energijos ir augimo šaltinis. Šeši svarbiausi maisto komponentai. Kaip iš maisto pasigamina energija. Svarbiausi maisto komponentai. Angliavandeniai. Baltymai. Riebalai. Vitaminai. Subalansuota mityba ir maisto piramidė. Sveikos mitybos principai. Mitybos režimas. Išvados. Skaityti daugiau
Maistas kaip kultūra (2)Darbas pavadinimu "Gyvename tam, kad valgytume, ar valgome tam, kad gyventume? Maistas kaip kultūra". Įvadas. Sveika gyvensena. Pagrindiniai sveikos mitybos principai. Sveikos mitybos taisyklės. Pagrindinės maistinės medžiagos. Maistinės medžiagos ir jų reikšmė. Mitybos piramidė. Mitybos režimas. Atskirų valgymų rekomenduojamos energinės vertės. Maisto medžiagų energinė vertė. Maisto problemos - už ir prieš. Greitas maistas – greitos sveikatos problemos? Apie riebaus maisto naudą. Apie sveiko maisto naudą. Gyvename tam, kad valgytume, ar valgome tam, kad gyventume? Nutukimo priežastys, paplitimas ir gydymas. Išvados. Darbas iliustruotas paveikslėliais (1). Skaityti daugiau
Maisto derinimas (2)Įvadas. Produktų derinimo privalumai. Produktų derinimo esmė. Kada valgyti. Kaip derinti maistą. Priedai (3). Skaityti daugiau
Maisto medžiagos - organizmo energijos šaltinisĮvadas. Pagrindinės maisto medžiagos. Baltymai. Globuliniai baltymai. Fibriliniai baltymai. Baltymų šaltiniai. Riebalai (lipidai). Angliavandeniai. Maistinė vertė. Angliavandenių apykaita. Išvados. Skaityti daugiau
Maisto medžiagos - organizmo energijos šaltinis (2)Įvadas. Baltymai. Lipidai. Angliavandeniai. Monosacharidai. Disacharidai. Polisacharidai. Išvados. Skaityti daugiau
Maisto medžiagų rezorbcijos procesas ir jo reikšmėĮvadas. Virškinimo paskirtis. Vandens, tirpių druskų ir vitaminų rezorbcija. Baltymų rezorbcija. Angliavandenių rezorbcija. Riebalų rezorbcija. Išvados. Skaityti daugiau
Maisto papildaiMaisto papildai. Kas yra maisto papildai Papildomi ženklinimo reikalavimai. Maisto priedai. Kas yra maisto priedai. Verta žinoti. Skirtingi interesai. Patartina. Skaityti daugiau
Maisto papildai ir jų reikšmė sveikataiĮvadas. Maisto papildai. Maisto papildų ženklinimas. Maisto papildų grupės. Maisto papildų vartojimo principai. Preparatai organizmui stiprinti. Maisto medžiagos maiste. Išvados. Skaityti daugiau
Maisto priedaiMaisto priedai. Kas gi ta paslaptingoji raidė E? Dažikliai. Dirbtiniai saldikliai. Antioksidantai, konservantai. Kiti maisto priedai. Skaityti daugiau
Maisto produktai detoksikuojantys organizmąOrganizmo intoksikacija. Kancerogenai. Augalai. Sėlenos. Funkcinio maisto žaliavos. Probiotikai. Ypatingai svarbūs maisto produktuose esančios šios medžiagos. Skaityti daugiau
MakroelementaiMagnis. Mikroelementai. Geležis. Manganas. Varis. Cinkas. Molibdatas. Boras. Silicis, kobaltas. Chloras. Išoriniai faktoriai, lemiantys mineralinę mitybą. Ontogonizmas. Jonų transportas (pernaša) mineralinės mitybos metu per augalų šaknų membranų struktūras. Elekrocheminio potencialo energija. Jonų pernašos per membraną pagrindiniai būdai. Kalcio jonų pernaša. Kiekvieno kanalo darbą lemia. Normaliam augalo augimo vystymuisi reikia. Mineralinės augalų mitybos tyrimai. Augalų šakninės mitybos tyrimo būdai. Azoto reikšmė, įsisavinimo būdai ir mechanizmas. Nitrifikacija. Skaityti daugiau
Medus ir jo įtaka žmogaus sveikataiĮvadas. Medaus sąvoka. Medaus istorija. Medaus rūšys. Medaus sudėtis. Medaus kokybė. Medus grožiui. Medus – gydomoji priemonė. Medus sportininkams. Medaus masažas. Medaus žala. Išvados. Skaityti daugiau
......